נעמן רפרקטורים - מומחיות ומובילות כבר 70 שנה
2020-08-23T12:23:08+03:00


קיימות שיטות שונות לבניית טבונים ובשלבי ביצוע שונים.

מטרת ההמלצות והטיפים לתאר את שלבי העבודה לבניית טבון, ולסייע לבונה בשיטת עשה זאת בעצמך. כל הכתוב הינו בגדר המלצה בלבד ועל סמך ניסיוננו.

לפני תחילת העבודה, יש לקרוא וליישם את הוראות הבטיחות של החומרים ולהשתמש באמצעי בטיחות ומיגון אישי בהתאם.

מיקום הטבון ובניית בסיס

יש להחליט על מיקום הטבון. גודלו ומשקלו של הטבון לא מאפשרים לנייד אותו ועל כן יש לקחת בחשבון את השטח אותו הוא תופס, נוחות העבודה, מקור אנרגיה, קירבה לחומרים דליקים (צמחייה, פרגולה) וכו'.

יש להקים את קונסטרוקציית בסיס הטבון, בהתאם לסוג הנבחר (בלוקים/בטון/ברזל וכו') כך שתוכל לשאת את משקל הטבון המוערך ב- 500-700 ק"ג ומומלץ להיוועץ בקונסטרוקטור לגבי קיבוע לקרקע על מנת שלא ישקע וכדי שיעמוד בעומס הנדרש.


מומלץ למקם את הטבון בגובה של 90 ס"מ על מנת שתהיה זווית ראייה הולמת למרכז תא השריפה.

רצפת הטבון

על גבי הבסיס יש להניח את לוח הבידוד הקשיח, על פי רוב מסוג קלציום סיליקט או לוח קרמי.

עובי הלקוח המומלץ הוא 50 מ"מ. עובי מינימלי: 25 מ"מ.

כדי להתאים את לוח הבידוד לגודל הרצוי ניתן לחתוך אותו בעזרת סכין יפני או משור.

לאחר הנחת הלוח, מומלץ לכסות אותו בנייר אלומיניום כדי לשפר את עמידתו בפני שחיקה.


מעל לוח הבידוד, יש ליישם את שכבת הרצפה של הטבון על ידי יציקת בטון חסין אשH-40  או שימוש בפלטות/לבני שמוט מודבקות בעזרת טיט קמין.


הכנות ליציקת הכיפה בבטון חסין אש או בנייה הכיפה מלבני שמוט

הכנת תבנית

על מנת לבנות את הכיפה יש ליצור תשתית שתחזיק אותה במהלך הבנייה, וקיימות שיטות שונות לבניית התשתית. חומרים נפוצים לבניית התבנית הינם מעץ, פלסטיק, פיברגלאס, כדור פיזיו, קרטון וחול.

השיטה הנבחרת תלויה במיומנות הבונה, זמינות החומרים והגיאומטריה של הטבון.

חול- יש להקפיד על יחס קוטר-גובה ולכסות בעיתונים רטובים כאשר התקבלה הכיפה הסופית.

יש להשאיר פתח לארובה ופתח גישה בחזית, בהתאם לתכנון.

מיקום הארובה המומלץ הינו בחלק העליון, קרוב לחזית הטבון ומחוץ לתא השריפה.

 

יציקת הטבון

כדי להקל על הפירוק, יש לעטוף תחילה את התבנית בחומר פלסטי בניילון נצמד או לחילופין להשתמש בשמן אם מדובר בתבנית עץ או מתכת. 


יש לערבב בטון חסין אש ליציקה מסוג H-40 שמספיק לרצועות בגובה של 20 ס"מ בהיקף הטבון, ובעובי של 5 ס"מ, להניח אותן אחת על גבי השנייה ולהדק אותן עם היד זו לזו, עד לכיסוי מלא ואחיד של הכיפה. ההידוק חשוב לקבלת חומר דחוס, חזק ועמיד לאורך זמן.

מומלץ לעבוד באופן רצוף ומתמשך. ביצוע הפסקות, יגרום ליצירת חלקי בטון נפרדים שלא יתחברו לעולם.

משך הייבוש הראשוני של היציקה: 24 שעות

יש לכסות בזמן הייבוש הראשוני ביריעת ניילון או סמרטוטים לחים לטובת מניעת אידוי המים כדי לשפר את עמידותו וחוזקו של הטבון. אין להתיז על הכיפה מים.

בניית חזית הטבון

במידה והוחלט לבנות את הקשת בחזית הטבון מלבנים, יש לרכוש לבני קונוס, בהתאם לגודל המפתח. לטבון בקוטר פנימי של 80 ס"מ אנחנו ממליצים על פתח ברוחב 50 ס"מ ובגובה מרבי של 29 ס"מ.

הלבנים הקוניות קיימות בשלושה גדלים, כך שניתן להגיע ל גודל המפתח הנדרש על ידי שילובם.

את הלבנים יש להדביק בעזרת "טיט קמין". לא לשכוח לטבול את הלבנים במים כ- 10 דקות, להוציא אותן ולהמתין עד גמר טפטוף המים ואז למרוח שכבת טיט להדבקה. 


בנייה מלבנים

ניתן לבנות את גוף הטבון בלבני שמוט על ידי שימוש בתבנית כמו בשיטת היציקה או על ידי שימוש במוביל (trammel).

תחילה יש לטבול את הלבנים במים עד לרוויה (כ-10 דק' לפחות).

הדבקת הלבנים תעשה בעזרת טיט קמין.

יש לבצע את הבנייה בשלבים ולחכות לייבוש בין שלב לשלב.

זמן עבודה של טיט קמין הינו כ-10 דקות. כדי לאפשר עבודה רציפה יש להכין כמות מדודה של טיט להדבקה בהתאם לקצב ההתקדמות.




לאחר המתנה של 24-48 שעות לייבוש, ניתן לפרק את התשתית אשר שימשה לבניית הטבון.

ארובה

הארובה משפרת את זרימת האוויר בתנור, מספקת דרך יציאה לעשן ולגזים שרופים ומפזרת כמעט רבע מהחום בתנור.

יש להשאיר פתח כדי לאפשר את התקנת הארובה בהמשך לאחר הבנייה.

את הארובה יש להציב קרוב לחזית התנור, מול הדלת. מרחק מומלץ: מרכז ארובה לקו החזית כ- 12-15 ס"מ.

מומלץ שהארובה תהיה עשויה מחומר שאינו מחליד כמו נירוסטה או לבני שמוט.

לטבון בקוטר פנימי של 80 ס"מ מומלץ להשתמש ארובה בקוטר 125-150 מ"מ.

גובה מינימלי 60 ס"מ, ובכל מקרה מומלץ מסיבות בטיחות שקצה הארובה יהיה 30 ס"מ מעל גובה ראש של אדם (סביב 2.20 מטר).
  

בידוד טרמי לכיפה

יש לעטוף את הטבון בשמיכה קרמית בעובי של 5 ס"מ לפחות.

השמיכה ניתנת לחיתוך והתאמה בעזרת סכין יפני.

את השמיכה הקרמית מכסים בנייר אלומיניום, מצמידים לכיפת הטבון בעזרת רשת לולים ומקבעים את הרשת בעזרת ברגים או מסמרים לבטון.

חיפוי חיצוני

על גבי הרשת, ניתן לטייח וליישם טיח מינרלי צבעוני או כל חומר גימור אחר המשמש בענף הבנייה אזרחית.

התקנת דלת

מומלץ להתקין דלת לתנור כדי לקבל חימום אופטימלי, אחיד ומהיר וכדי לשמר את החום ולצמצם את הצורך במקור אנרגיה, בייחוד כאשר מדובר על שימוש בגז.  

הדלת יכולה להיות קבועה (עם צירים) או ניידת (עם רגליות).

התקנת מבער גז

התקנת מבער חייבת להיעשות על ידי טכנאי גז מוסמך אשר יוכל להתאים את סוג המבער והגודל הנדרש, לקבוע את מיקומו בטבון ולהתקינו.

על מנת להתקין מבער ניתן ליצור חור כניסה על ידי קדוח במקדח כוס לבטון בדופן הטבון. את הקידוח יש לעשות כ-48 שעות לאחר הבנייה. מומלץ לקרר את המקדח ע"י התזת מים.

חימום ראשוני בטרם השימוש

יש להקפיד על חימום איטי בקצב של 25 מעלות צלזיוס בשעה, עד לטמפ' של 110 מעלות כדי לאפשר למים לצאת מחומרי הבנייה. בטמפרטורה זו יש לשהות 6 שעות.

אחר כך לעלות בקצב של 25 מעלות בשעה עד לטמפרטורה של 200 מעלות ולשהות בה למשך 6 שעות.

בתום החימום יש לסגור את דלת הטבון ולתת לטבון להתקרר בקצב טבעי עד לטמפרטורה סביבה.

חימום מהיר מדי, עלול לגרום ללחץ אדים גבוה, מה שיוביל לסדיקה ואף במקרים חריגים לקריסה של הטבון.

מאחלים לכם הצלחה והנאה בתהליך הבנייה.


צוות נעמן רפרקטורים